ایمپلنتهای دندانی امروزه به عنوان راه حلی موثر و ماندگار برای جایگزینی دندانهای از دست رفته شناخته میشوند. انواع ایمپلنت دندان، به واسطه ویژگیهای متعددی که دارا است، توانسته نقش بسیار مهمی را در بهبود کیفیت زندگی افراد بازی کند. از جمله مزایای ایمپلنت دندانی، میتوان به پایداری، ثبات و قابلیت تطبیق با شرایط مختلف استخوانی اشاره کرد که باعث شده است این روش جایگزینی به یکی از گزینههای اصلی در دندانپزشکی تبدیل شود.
این مقاله از مطب دندانپزشکی دکتر فروزش به عنوان بهترین مرکز کامپوزیت دندان غرب تهران به بررسی انواع مختلف ایمپلنتهای دندانی پرداخته و ویژگیهای هر یک از آنها را مورد بررسی قرار میدهیم. امیدواریم مطالعه این متن برای شما کاربردی و مفید باشد.
انواع ایمپلنت دندان
ایمنپلنتهای دندانی بر اساس ویژگیهای مختلفی دستهبندی میشوند. در ادامه انواع ایمپلنت دندان را به صورت اختصاصی به شما معرفی خواهیم کرد.
انواع ایمپلنت دندان براساس محل قرارگیری
با توجه به انواع ایمپلنت بر اساس مکان قرارگیری در فک، این ایمپلنتها به سه دسته اصلی تقسیم میشوند: اندواستیل یا داخل استخوانی، ایمپلنت روی استخوانی یا ساب پریو استیل و ایمپلنت زیگوماتیک یا قرارگیری ایمپلنت درون استخوان گونه.
در دسته اول، ایمپلنتهای اندواستیل یا داخل استخوانی به عنوان رایجترین و پراستفادهترین نوع شناخته میشوند. این نوع ایمپلنت، اغلب به صورت پیچی شکل است و با استفاده از دریل دندانپزشکی درون استخوان فک قرار میگیرد. سپس با رشد استخوان، به تدریج با آن جوش میخورد و یکپارچه میشود.
در ایمپلنت روی استخوانی یا ساب پریو استیل، ایمپلنت به جای فرو رفتن درون استخوان، روی استخوان (زیر لثه) قرار میگیرد. یک اسکلت فلزی زیر لثه قرار میگیرد که حاوی میلههای ایمپلنت است. پس از جوش خوردن لثه، این پروتز در جای خود تثبیت میشود و دندانهای مصنوعی به این پایههای برون زده از لثه متصل میشوند.
اما ایمپلنت زیگوماتیک کمترین کاربرد را دارد و فقط در صورتی استفاده میشود که استخوان فک برای ایمپلنت داخل استخوانی مناسب نباشد. در این حالت، ایمپلنت در استخوان گونه قرار میگیرد، نه در استخوان فک. استفاده از هر نوع ایمپلنت، بستگی به شرایط استخوانی فرد دارد. انتخاب ایمپلنت مناسب باید با مشاوره و بررسی دقیق توسط تیم پزشکی صورت گیرد تا بهترین روش و نوع ایمپلنت برای هر فرد تعیین شود. جهت مشاهده نمونه کارهای ایمپلنت دندان، میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید
انواع ایمپلنتهای درون استخوان
انواع مختلف ایمپلنت داخل استخوانی شامل موارد زیر میگردد:
ایمپلنت پیچی شکل (ایمپلنت دندان معمولی):
ایمپلنت پیچی شکل به عنوان محبوبترین و پرکاربردترین نوع ایمپلنت در سرتاسر جهان شناخته میشود. این نوع ایمپلنت به دلیل شباهت شکلی آن به ریشه دندان، به نام ایمپلنت ریشهای هم معروف است. طراحی این ایمپلنت به شکلهای مختلف صورت میگیرد، اما اساساً عملکردی مشابه با ریشه دندان دارد.
ایمپلنت تیغه ای:
ایمپلنت تیغه ای یکی از نخستین انواع ایمپلنت دندان بود که در آمریکای شمالی مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه به ندرت به کار میرود زیرا ایمپلنت پیچی از مزایای بیشتری برخوردار است. در این نوع ایمپلنت، یک کانال در استخوان ایجاد میشود و تیغه ایمپلنت در آن قرار میگیرد، سپس روکش دندان بر روی آن متصل میشود. ایمپلنت تیغه ای ممکن است تکی یا چندتایی باشد.
ایمپلنت عرضی:
ایمپلنت عرضی، یک نوع ایمپلنت بسیار پایدار است که همانند ایمپلنت پیچی استاندارد عمل میکند. این ایمپلنت از زیر فک جایگذاری میشود و از بخش بالای فک بیرون میآید. یک میله به آن نصب میشود تا دندان مصنوعی بر روی آن قرار گیرد. این روش، به دلیل پیچیدگی و نیاز به مهارت زیاد، توسط تعداد محدودی از دندانپزشکان انجام میشود و در مواردی که فک پایین ضعیف یا نازک است، به عنوان جایگزینی مؤثر برای ایمپلنت معمولی در نظر گرفته میشود. در نهایت، انتخاب نوع ایمپلنت باید با توجه به ویژگیهای مختلف فرد و شرایط جسمی او صورت گیرد تا جایگزینی موثر و پایدار برای دندانهای گمشده انجام شود

انواع ایمپلنت براساس اندازه
با توجه به اندازه و قطر نیز، ایمپلنتها دستهبندی میشوند. این دستهبندی بر اساس ابعاد آنها انجام میشود و شامل سه نوع ایمپلنت است:
اولین نوع، ایمپلنت استاندارد یا معمولی است که قطر آن بین ۳.۵ تا ۴.۲ میلیمتر است. از این نوع ایمپلنتها معمولاً برای جلوی دهان استفاده میشود.
نوع دوم، ایمپلنت پهن است که قطر آن بین ۴.۵ تا ۶ میلیمتر است. این نوع ایمپلنتها را معمولاً در عقب دهان قرار میدهند به جای دندانهای آسیاب بزرگ.
و سومین نوع، مینی ایمپلنت است که قطر آن بین ۲ تا ۳.۵ میلیمتر است. معمولاً در مواردی استفاده میشود که فضای کافی برای کاشت ایمپلنت استاندارد وجود ندارد یا تراکم استخوان فک کافی نیست.
انواع ایمپلنت دندان از نظر سطح بدنه
ایمپلنتهای دندانهای اولیه در ابتدا سطحی تیتانیومی صاف و هموار داشتند، اما با گذر زمان، طراحیهای مختلفی به آن اضافه شد. در کل، طراحان ایمپلنت سعی دارند تا سطح بیشتری از ایمپلنت را به استخوان متصل و محکم کنند. زبر کردن سطح ایمپلنت باعث افزایش سطح تماس آن با استخوان میشود و در نتیجه استحکام بیشتری فراهم میآید. افزودن لایهای از هیدروکسیآپاتیت باعث بهبود اتصال استخوان به ایمپلنت میشود، زیرا استخوان از همین ماده ساخته شده است.
با این حال، زبری سطح ایمپلنت ممکن است احتمال آلودگی و عفونت را افزایش دهد. به همین دلیل، ایمپلنتهایی با سطح صاف و هموار نیز وجود دارند و برخی از آنها دارای بخشهای صاف و بخشهای دیگر زبر است. یکی از شرکتهای سازنده ایمپلنت، سطح زبری را افزایش داده و نواحیی شبیه به گویچههای میکروسکوپی روی ایمپلنت خلق کرده است، که باعث افزایش چشمگیری مساحت سطح ایمپلنت میشود. این امکان را به وجود میآورد که از ایمپلنتهای کوچکتری با ثبات بالاتر استفاده شود، بهویژه در افرادی که استخوان آنها حجم کمتری دارد.
سایر انواع ایمپلنت دندان
علاوه بر موارد فوق، انواع دیگری نیز در دستهبندی ایمپلنت وجود دارد که در ادامه به صورت مختصر به هر یک اشاره خواهد شد:
انواع مختلف ایمپلنتهای دندان از نظر سطح بدنه و نوع اتصالشان به اباتمنت و روکش را میتوان به دستههای مختلف تقسیم کرد. هر نوع ایمپلنت دارای ویژگیها و مزایا و معایب خود است که بسته به نیاز و شرایط فردی، مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس زبری سطح بدنه:
ایمپلنتها از نظر زبری سطح بدنه متنوع هستند. برخی از آنها سطح صاف و هموار دارند در حالی که دیگران دارای بخشهایی صاف و بخشهایی زبر هستند. برخی شرکتها ایمپلنتهایی با سطح زبر و نواحی میکروسکوپی شبیه به گویچه ساختهاند که مساحت سطح ایمپلنت را بهطور چشمگیری افزایش داده و از ایمپلنتهای کوچکتر با ثبات بیشتر برخوردارند، بهویژه در فردی که استخوانش حجم کمتری دارد.
انواع ایمپلنت بر اساس اتصال با اباتمنت:
اتصال سر ایمپلنت به اباتمنت نیز دستهبندیهای مختلفی دارد. اتصال شش ضلعی داخلی، اتصال شش ضلعی خارجی و اتصال هشت ضلعی داخلی از جمله این دستهبندیها هستند که هر کدام ویژگیها و نکات مرتبط خود را دارند.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس شکل بدنه ایمپلنت:
شکل بدنه ایمپلنت نیز متنوع است، از پیچی مخروطی، پیچی مستقیم تا استوانهای که هر یک از این اشکال ویژگیهای خاص خود را دارند و بسته به شرایط مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس مراحل درمان:
روشهای درمانی نیز متفاوت هستند؛ ایمپلنت فوری که در یک جلسه دندان روی ایمپلنت قرار میگیرد، ایمپلنت یک مرحلهای که نیاز به دو جلسه جراحی ندارد و ایمپلنت دو مرحلهای که به دو مرحله جراحی نیاز دارد.
انواع ایمپلنت در چند خط
در این مقاله سعی داشتیم تا انواع ایمپلنت دندان را به طور کامل با شما بررسی نماییم. در این راستا هر یک از این انواع را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دادیم. توجه داشته باشید که هر فرد براساس نیاز و وضعیت جسمی خود، میتواند از یکی از یکی از این انواع ایمپلنت را انتخاب نماید. در این خصوص مشورت با یک دندانپزشک متخصص بسیار حائز اهیمت است. امیدواریم مطالعه این متن برای شما کاربردی و مفید بوده باشد. همچنین جهت دریافت مشاوره در این خصوص، پیشنهاد میکنیم بر روی لینک زیر کلیک نمایید: